Műanyag bejárati ajtó beépítése családi házakban

A műanyag bejárati ajtó beépítése családi házakban általában bontással történik, de bizonyos esetekben bontás nélkül is elvégezhető az ajtó csere. A bejárati ajtó cseréjének több oka is lehet, ezek közül a leggyakrabban ok modernizálás, melynek során a régi elavult nyílászáró helyére egy korszerű, hőszigetelt ajtó kerül beépítésre. Az ajtócsere további gyakori okai lehetnek például a sérülés vagy betörés, meghibásodás, vagy pedig a régi ajtó elhasználódása, csúnyasága.

Néhány gondolat a műanyag bejárati ajtókról

A műanyag bejárati ajtó üreges kialakítású profilokból készül, a belsejükben található légkamrák nagymértékben hozzájárulnak a nyílászáró hatékony hőszigeteléséhez. Azok számára, akik már átéltek egy vagy több ajtó vagy ablakfestést, üdítően hathat, hogy a műanyag nyílászárók sem a gyártás során, sem pedig azt követően nem igényelnek festést. Így nem csak az előállításuk olcsóbb és gyorsabb, de a felhasználónak sem kell majd újra átesnie ezen. A műanyag bejárati ajtók felülete nem igényel semmilyen gondozást, tisztántartásához hagyományos mosószerek is tökéletesek.

A családi házakban beépített bejárati ajtók a legtöbb esetben üvegezéssel is el vannak látva. Az ajtóba épített üvegezés a szabad kilátás mellett természetes megvilágítást is biztosít, valamint nagyban befolyásolja az ajtó külsejét is. Az üvegezés egy vagy több nagyobb, illetve több kisebb elemből is állhat, emellett a nagyobb méretű üvegek álosztókkal is felszerelhetőek.

A modern nyílászárók ma már kivétel nélkül hőszigetelt üvegezéssel kerülnek felszerelésre. Ez a hagyományos, víztiszta üveggel ellátott ajtók mellett az összes színes vagy savmart üvegre is igaz. Ennek köszönhetően bármelyik üvegtípus is kerül kiválasztásra, minden esetben megfelelő lesz az ajtó hőszigetelése. A műanyag bejárati ajtók anyagára és felületére nincsenek hatással az időjárás káros elemei, egy-egy nagyobb eső után sem kell a penésztől vagy gombáktól félnünk.

Műanyag ajtó cseréje, beépítése

Habár az ember többsége meg tudja mondani az otthonához tartozó bejárati ajtó pontos méreteit, mindenképpen ajánlott egy helyszíni felmérés a megrendelést megelőzően. A helyszíni felmérés során egy szakember érkezik a helyszínre, aki a pontos méretek rögzítése mellett az ajtóval kapcsolatos további igényeinket is feljegyzi, valamint a felmerülő kérdésekre is válaszol.

Szélesebb vagy nagyobb méretű falnyílások esetében a régi bejárati ajtótól különböző kialakítású ajtó is beépíthető. Amennyiben korábban kétszárnyas ajtónk volt, akár egy nagyobb szárnnyal, valamint ajtó egyik vagy mindkét oldalán oldalvilágítós kialakítást is választhatunk. Az oldal világítók fix elemei az ajtónak, melyek további üvegfelületet biztosítanak a nagyobb fénymennyiség, illetve az előnyös külső biztosításához. A helyszínen rögzített paraméterek szerint kerül majd legyártásra a bejárati ajtó, mely általában 3-6 hetet vesz igénybe. A legyártott nyílászáró beépítése akár a kiszállítást követően rögtön is elvégezhető.

A hagyományos ajtócsere során a régi szerkezet kibontása az első lépés. Az ajtószárnyak eltávolítását követően az ajtókeret több pontos is elvágásra kerül, majd pedig feszegetéssel kerül eltávolításra. A művelet minden esetben a falakon található vakolat kisebb vagy nagyobb sérülésével jár, ám gyakran némi odafigyeléssel mérsékelhető a kár. A bontás során keletkezett sérülések további kőműves vagy gipszkartonos munkát igényelnek, melyet igény esetén mi is elvégezhetünk a beépítést követően.

Miután a keret utolsó darabja is eltávolításra került, a falnyílás és a környéke egy alapos takarításon megy át. A törmelék és a por eltakarítását követően elhelyezésre kerül az új bejárati ajtó kerete, melyet egy alapos ellenőrzést követően csavarokkal is rögzítünk. Következő lépésként felszerelésre kerülnek az ajtó nyílói, a keret melletti hézagokat pedig Pur habbal töltjük fel. A Pur hab száradását követően levágjuk a felesleget, majd pedig műanyag takaróelemekkel borítjuk be. Egy finombeállítást követően az ajtó beépítése a végéhez ér, ilyenkor kerül sor a falak sérülésének a kijavítására.

Bontás nélküli ajtócsere családi házakban

Akiknek mindenképpen szükséges a bejárati ajtó cseréje, de elriasztja őket a bontással járó felfordulás és kosz, azok számára a bontás nélküli ajtócsere nyújthat megoldást. Ebben az esetben a műanyag bejárati ajtó tokja a régi ajtókerethez kerül rögzítésre. A művelet során kizárólag a régi ajtó nyílója, az azt tartó pántok, valamint a küszöb kerül eltávolításra. A tokráépítésnek is nevezett módszer egyik legfontosabb előfeltétele, hogy a régi ajtókeret állapota megfelelő legyen.