Műanyag ablak üvegezése

A műanyag ablak üvegezése jóval hatékonyabb hőszigetelést biztosít, mint a régi ablakoknál használt hagyományos üveg. A hőszigetelt üvegezéssel ellátott ablakok használatával az épület fűtéséhez szükséges energia mennyisége jelentősen lecsökkenthető. Ennek köszönhetően nem csak kevesebb költséggel jár otthonunk melegen tartása, hanem jobb hőszigetelés és hangszigetelés érhető el.

Műanyag ablak üvegezése, a hőszigetelt üveg előnyei

Az ablakok felületének túlnyomó részét üveg felület alkotja. A hagyományos üveg könnyedén áthűl, felületén keresztül pedig nagy mennyiségű energia távozhat az épületből. A hőszigetelt üveg több üvegrétegének köszönhetően üveglapok közül csak az egyik van kitéve kinti hőmérsékletnek.

Az üvegrétegek egymástól 16 milliméterre vannak elhelyezve, rögzítésük távtartók használatával történik. Az üvegtáblák közti légrés rossz hővezető értékű védőgázzal van feltöltve, ehhez argon vagy kripton gázokat használnak. Az üveglapok között található védőgáz benn tartása, illetve a pára kint tartása érdekében lég és páramentes tömítéssel és rögzítéssel látják el a szerkezetet.

A passzívházaknál használt műanyag ablak üvegezése három rétegnyi üvegből áll össze, melyek még hatékonyabb szigetelést biztosítanak az épület számára. A három üvegréteg közt található mindkét légrés védőgázzal van töltve. A háromrétegű hőszigetelt üveg a megnövelt tömeg miatt nagyobb profilvastagságot igényel a megfelelő stabilitás érdekében. Ehhez általában 100 milliméter vastagságú profilokat használnak.

A hőszigetelt üvegezés a hagyományossal ellentétben sokkal hatékonyabb hangszigetelést tesz lehetővé. A régi ablakok esetén használt egyrétegű üveg rezgése a többrétegű üvegezésnél nem alakul ki, ezért sokkal jobb hangszigetelést tesz lehetővé.

Műanyag ablak üvegezése és a profilok kialakítása

Habár az ablakok felületének túlnyomó része üvegből áll, a nyílászáró többi része is jelentősen hozzájárul a szerkezet megfelelő hőszigeteléséhez.

A műanyag ablak anyaga

A műanyag ablakok profiljai üreges kialakításúak, a légkamrák a bennük található levegő rossz hővezetését hasznosítják a megfelelő hőszigetelés eléréséhez. A profilokban található légkamrák ideális száma a profilok vastagságától függ.

Gumitömítések

A műanyag ablakok esetében a megfelelő záródást és tömítést a nyílászáró és a keret találkozási pontjainál elhelyezett gumitömítések biztosítják. Ezek a gumitömítések körbefutnak a nyílászáró elemein, az ablak zárásakor pedig összenyomódásukkal gátolják meg a levegő szabad átjárását.

A hagyományos, modern műanyag ablakok két tömítéssel vannak ellátva. A passzív házaknál jellemző ablakok gyártása során három gumitömítést helyeznek el a megfelelő hatás érdekében.