Műanyag ablak szigetelés

A műanyag ablak kiváló ár-érték aránya egyre népszerűbbé teszi az emberek körében, így a nagy múlttal rendelkező fa ablakok mellett a műanyag nyílászárók is nagyon gyakoriak. A növekvő népszerűségük egyik fontos szempontja, hogy alacsony áruk ellenére nagyon jól zárnak és szigetelnek, tartósak, valamint könnyen használhatóak. Festésre vagy komolyabb karbantartásra nincs szükség, így használatuk sem igényel semmilyen erőfeszítést.

Miért válasszunk műanyag ablakot otthonunk számára?

A műanyag ablakok korábban említett előnyei sok ember számára teszi vonzóvá őket, főként az alacsony ára miatt. Az alacsony ár ebben az esetben nem jár rosszabb termékkel. A műanyag ablakok versenyképes ára főként a felhasznált alapanyagnak köszönhető, mely könnyen és nagy mennyiségben állítható elő.

Ez az alapanyag a PVC, mely kiválóan alkalmas a nyílászárók gyártására, így ablakok mellett bejárati ajtók, valamint télikertek gyártására is tökéletes. Ez az alapanyag könnyen és nagymértékben előállítható, emellett sok esetben újrahasznosított anyagokból is történhet. A műanyag ablakok tartóssága, valamint az újrahasznosított anyagok használata a természetünk védelmét is szolgálja. A vegyi úton előállított anyagok gyártása sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint a fa ablakok gyártásához használt fák megfelelő méretének elérése.

A műanyag ablak felülete nem igényel festést, sem pedig egyéb védelmet, így sem a gyártáskor nincs szükség a műveletre, sem pedig a használat során. Emiatt a gyártást követően már nincs szükség komolyabb vegyszerek használatára, mint a festékek és a festéshez szükséges egyéb alapanyagok.

A műanyag ablak szigetelés elsősorban a műanyag elemek belsejében található légkamráknak köszönhető. Az üreges kialakítású szerkezetek alacsony tömegük ellenére nagyon ellenállóak, felületük pedig megfelelő keménységű és ellenálló.

Műanyag ablak szigetelés és kialakítás

A műanyag ablakok kiváló ár-érték aránya elsősorban a hatékony szigetelésnek köszönhető. Ez a szigetelőképesség az épületből távozó hő mennyisége mellett a kintről érkező zajok távoltartására egyaránt igaz. Egy megfelelő hőszigetelésű műanyag ablak jelentősen lecsökkentheti a téli időszakban az épület fűtéséhez használt energiamennyiséget. A műanyag ablak szigetelés hatékonysága érdekében szükség van a megfelelő kialakításra, hőszigetelt üvegezésre, valamint a megfelelő légtömítés biztosítására.

Műanyag ablak profilok felépítése

A műanyag ablak üreges kialakítású PVC profilokból épül fel. A profilok belsejében meghatározott számú légkamra kerül kialakításra, melyek számát a profil mélysége határozza meg. A hagyományos épületek esetében általában 4, 5 vagy 6 légkamra található, de a passzívházaknál használt műanyag ablak profilok 100 milliméteresek, melyek 7 légkamrával kerülnek kialakításra. Az üreges kialakítás a bennük található levegő segítségével biztosítja a szerkezet megfelelő hőszigetelését. Az üreges kialakítás a szerkezet tömegére is hatással van, valamint a hőszigetelés mellett javítja az ablakok hangszigetelő tulajdonságát is.

Az ablak gumitömítései

A gumitömítések az ablakkereteken, valamint az ablakszárnyon is megtalálhatóak. A hagyományos ablakok esetében két pár kerül felszerelésre, melyek a nyílók és a keretek közti hézagot töltik ki. Az ablak bezárásakor a körbefutó gumitömítések összenyomódnak, és a hézag kitöltésével akadályozzák a meg a huzat kialakulását. A passzívházak számára gyártott műanyag ablakok 3 pár tömítéssel kerülnek felszerelésre.

Hőszigetelt üvegezés használata

Az üvegezés az ablakok legfontosabb eszköze, rajtuk keresztül érkezik a természetes fény a helységbe, valamint szabad kilátást is biztosít a használóinak. A régebbi ablakoknál használt hagyományos üvegezés nagy mennyiségű hőt veszített az üveg felületén keresztül. A modern ablakok többrétegű hőszigetelt üveggel kerülnek felszerelésre, melyek használatával minimálisra csökkenthető az üvegen eltávozó hő energia mennyisége.

Az ablak szigetelés elengedhetetlen részét képezi a hőszigetelt üveg, melyet a gyártás során építenek be. Ez az üvegszerkezet két 4 milliméteres üveglapból áll, melyek a köztük található 16 milliméteres légrés gázzal való feltöltésével tesznek még hatékonyabbá. A lég és páramentesen lezárt szerkezet belsejében argon vagy kripton gáz kerül betöltésre, melyek rossz hővezetésüknek köszönhetően még tovább javítják a szerkezet szigetelését.

Léteznek háromrétegű hőszigetelt üvegezések is, melyeket a passzívházak számára gyártott ablakokhoz használnak. A háromrétegű üvegezés még jobb hatásfokkal működik, de a megnövekedett tömegük miatt vastagabb kialakítású ablakokat igényelnek.