Műanyag ablak méretek és kialakítások

A műanyag ablak méretek az egyedi, illetve a szabvány méretben történő gyártást is lehetővé teszik. Ennek köszönhetően a műanyag ablakok a legtöbb épülettípus valamennyi falnyílásának megfelelő méretben elkészíthetőek. A műanyag ablakok az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A használatuk és gondozásuk egyszerű, felületük nem igényel festést, valamint ellenálló a legtöbb tisztítószerrel szemben.

Műanyag ablak méretek pontos rögzítése

A műanyag ablak méretek a helyszíni felmérésen kerülnek rögzítésre. A helyszínre érkező szakember felveszi az ablak pontos méreteit, rögzíti a szárnyak nyílás irányát, valamint az ablak színét és kivitelét. Ezekkel a paraméterekkel kerül legyártása, szabvány méretű falnyílások esetén pedig kiválasztásra a megfelelő méretű műanyag ablak. Így elkerülhető, hogy a bontást követően az új ablak beépítése problémával járjon.

Szabvány méretű műanyag ablak

A szabványméretű műanyag ablak méretek a modern szabványoknak megfelelő méretűek, így főként új építésű vagy modern épületek esetén használhatóak. Amennyiben a régi épületek falnyílásainak mérete megegyezik, természetesen ott is felhasználhatóak.

A régebbi szabványméretű falnyílással ellátott panellakások, társasházak esetében a szabványok változása miatt többnyire egyedi méretű ablak szükséges.

Egyedi méretű műanyag ablak

Az egyedi műanyag ablak méretek az előre kialakított, valamint meglévő falnyílás méreteitől függenek. A méretek pontos rögzítése a fentebb említett helyszíni felmérésen kerülnek rögzítésre. Az egyedi méretű gyártás segítségével nem kizárólag az ablak méretein változtathatunk. Az ablakot akár egyéni színnel vagy külsővel, többféle nyitásmóddal vagy üvegtípussal is elláthatjuk. Az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően a saját igényeinkre szabhatóak az új műanyag ablakok.

Műanyag ablak méretek – Műanyag ablakok különböző fajtái

Az ablakcsere során, legyen szó egyedi vagy szabványméretű nyílászárókról, többféle nyitásmóddal és kialakítással rendelkező ablakok közül választhatunk.

Fix műanyag ablak

A fix műanyag ablakok nyitása nem lehetséges, így a szellőztetés helyett kizárólag természetes megvilágításra, valamint dekorációra alkalmasak. Kiválasztáskor mindenképp vegyük figyelembe, hogy az üveg külső oldala csak kintről tartható tisztán. Emiatt főként földszinti, vagy alagsori helységekben ajánlott a használatuk.

Nyíló műanyag ablak

A hagyományosan nyíló műanyag ablakok kialakításuk szerint balra vagy jobbra nyithatóak. Egy és kétszárnyú kivitelben is léteznek, így szinte bárhol használhatóak. Az ablak szárnyai egymásra ellentétesen irányban nyílnak, használatuk pedig saját kilincsükkel történik.

Bukó-nyíló műanyag ablak

A bukó nyíló ablak a hagyományosnak tekintett, nyíló ablakkal szemben buktatható szárnyakkal van ellátva. A bukó funkciónak köszönhetően könnyedén szellőztethetünk, nem kell az ablakszárny útjából elpakolnunk. Egy és kétszárnyas kivitelben is léteznek, egymástól függetlenül használhatóak a két ablakszárny. A bukó funkció igény esetén akár mindkét szárnyon is elérhető.

Váltó szárnyas bukó nyíló műanyag ablak

A váltószárnyas műanyag ablakok két szárnyú kivitelűek. A tokosztós műanyag ablakokkal szemben itt a szárnyak közt nem található osztás. Ha mindkét szárnyat kinyitjuk, egy egybefüggő felületet kapunk, ahol nem zavarja a kilátást az osztás. Ennél a típusnál egy elsődleges szárny található, mely kilinccsel nyitható. A másik szárny az első kinyitását követően válik nyithatóvá.

Tokosztós bukó nyíló műanyag ablak

A tokosztós bukó nyíló kivitelű ablakok a legnagyobb számban előforduló kétszárnyas nyílászárók. A rajtuk található két ablakszárny ellentétes irányba nyílik, közöttük pedig osztás található. Az ablak szárnyai külön kilinccsel rendelkeznek, így egymástól függetlenül nyitható mind a két szárny.