Műanyag ablak felépítése

A műanyag ablakok kiváló szigetelésükről, kedvező árukról, valamint minimális gondozásukról híresek. Előnyeiknek köszönhetően egyre népszerűbbek az emberek körében. Tartósak, felületük nem korrodál, valamint nincs szükség festésre sem. Az időjárás hatásai nem károsítják, így a vetemedés miatt sem kell aggódnunk, ha ezt választjuk otthonunk számára.

Az ablakok gyártása és felépítése

A műanyag ablakok alacsony áruk mellett nagyon jól zárnak és jó hang és hőszigetelést biztosítanak a helység számra. A használatuk használatuknak, tisztításuk és karbantartásuk pedig gyerekjáték. A műanyag ablak gyártása PVC-ből készült profilokból történik. Az ablak elkészítéséhez felhasznált műanyag profilok üreges kialakításúak, belsejükben légkamrák találhatóak, melyek az ablak jó hőszigetelését, valamint alacsony tömegét biztosítják.

A hagyományos épületekhez való műanyag ablakok esetében 5 vagy 6 légkamra található a profilok belsejében. A passzívházak esetében vastagabb profilokat használnak az ablak elkészítéséhez, ezeknek a belsejében 7 légkamra van kialakítva a hatékony hőszigetelés biztosításához.

A műanyag számos előnyt biztosít számunkra, a gyártás során, rideg szerkezetet kapunk, mely ellenáll majd a felületükre hulló csapadékokkal, az erős napsugárzással szemben, valamint a többi időjárási elem sincs rájuk hatással. Az alapanyaghoz hozzáadott adalékoknak köszönhetően a műanyag ablak elsárgulása is megelőzhető, tartósan megőrzik majd az eredeti színüket.

Az PVC-hez hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a műanyag ablak felülete és anyaga ellenáll majd az erős UV sugárzásnak, valamint a felületüket érő esőnek vagy hónak. A fából készült ablakokkal szemben a felületük nem speciális gondozást, nincs korrózió, penész, vagy gombásodás. Kiválasztásukkal megkímélhetjük magunkat az ablakfestés kellemetlenségeitől.

A műanyag ablak gyártása alapesetben fehér színű nyílászárót eredményez, de ettől eltérő színben is lehetőségünk van legyárttatni. Ebben az esetben az általunk kiválasztott színű vagy mintájú fóliát a gyártás során rögzítik a profilelemek felületeire, így tökéletes tapadás érhető el. A műanyag ablak felülete többféle színű, vagy akár fa hatású fóliával vonható be, így bármilyen színű épület ellátható a hozzá illő, illetve a nekünk tetsző színű ablakokkal.

Műanyag ablak hő és hangszigetelése

A műanyag ablakok profiljai belül üregesek, a bennük található légkamrák száma a profil vastagsága alapján alakul. Az légkamrák jelentősen javítják az ablak hő szigetelését, valamint alacsony tömeget is biztosít a szerkezet számára. A modern ablakok ma már minden esetben kétrétegű, vagy pedig igény esetén háromrétegű üveggel kerülnek ellátásra.

Az üveglapok távtartók segítségével kerülnek rögzítésre egymástól 16 milliméteres távolságra. A köztük található légrésbe pedig védőgázt töltenek, aminek rossz hővezetési tulajdonságai vannak. Az üvegezést víz és párazáró ragasztóval rögzítik. Ezzel megelőzhető, hogy az szerkezet belsejébe bejusson a pára. Az elkészült üvegezés felszerelik az ablak nyílóira, majd pedig üvegező lecekkel, valamint szilikon csíkkal zárják le.

Passzívház ablakok

A műanyag passzív ház ablakok kiváló hőszigetelése a profilok belsejében található légkamráknak köszönhető, valamint a 3 rétegű hőszigetelt üvegezésnek. A 7 kamrás műanyag ablakok 100 mm-es beépítési mélységgel rendelkeznek, így elegendő hely marad megfelelő számú légkamra elhelyezésére. A vastagabb kialakítás javít a szerkezet szilárdságán, így az ablak képes elviselni a háromrétegű hőszigetelt üvegezés tömegét is.