Műanyag ablak előnye

A műanyag ablak kiváló alternatívát jelentenek azok számára, akik a régebbi, elavult, vagy pedig rossz állapotú ablakaikat szeretnék lecserélni. Alacsony áruk mellett könnyű használatuk, karbantartásuk, valamint kiváló szigetelésük teszi vonzóvá azok számára, akik nem ragaszkodnak a természetes anyagból készült fa ablakokhoz. Néhány évtizede kezdtek el terjedni, azóta pedig egyre nagyobb számú épületben kerültek elhelyezésre. A műanyag ablak előnye hogy a kedvező ára ellenére nem kell semmilyen kompromisszumot kötnünk, kiválóan ellátják majd a tőlük várt feladatokat.

A műanyag ablak gyártása és kialakítása

A gyártáshoz használt PVC (polivinil-klorid) kemény és merev szerkezet kialakítását teszi lehetővé, mely megfelelő szilárdsággal bír a szerkezet, valamint a hozzá tartozó ablaküveg súlyának elviseléséhez. A PVC anyagára nem hatnak az időjárás káros hatásai, így nem kell aggódnunk a felületük elszíneződésétől, valamint az alapanyag károsodásától sem. A gyártáshoz használt alapanyag színe fehér, tehát alapesetben a műanyag ablakok is fehér színben készülnek.

A természetes színük megőrzése érdekében az alapanyaghoz olyan adalékokat kevernek, mely nagyon hosszú időn keresztül ellenáll majd az UV sugárzásnak. Ennek köszönhetően az ablakok felülete nem sárgul majd el. Amennyiben a fehér szín nem felel meg az elvárásainknak, vagy pedig nem illik az épülethez, lehetőségünk van színes, vagy akár fa hatást imitáló felület elérésére is. Ennek biztosításához a gyártás során a műanyag profilokat fóliával borítják be. Ez természetesen némi felárat jelent, ám sokkal változatosabb eredmény érhető el velük.

A műanyag ablak hőszigetelése

A modern ablakok egyik legfontosabb eleme a hőszigetelt üvegezés. Napjainkban szinte az összes ablak többrétegű hőszigetelt üveggel kerül felszerelésre. Mivel az ablak legnagyobb része ebből az anyagból áll, így nagyon fontos hogy megfelelő szigetelést nyújtson a nyílászáró számára. A hőszigetelt üvegezés két vagy három egymástól meghatározott távolságra elhelyezett üveglapból épül fel.

Az üveglapok egymástól 16 milliméter távolságra kerülnek elhelyezésre, rögzítésük távtartók segítségével történik. A köztük található légrést védőgázzal töltik fel, mely csökkenti az üveg hő átbocsátási tényezőjét, a szerkezetet pedig egy párazáró ragasztóval vonják be. Ez megakadályozza a pára bejutását az üveglapok közé, valamint a védőgázt is megőrzi majd.

A hőszigetelt üvegezés a több üvegrétegnek köszönhetően hatékony hangszigetelést is lehetővé tesz az ablak számára. Ennek segítségével nagymértékben csökkenthetjük a kívülről érkező zajokat, így nagyobb kényelem érhető el otthonunkban.

Az ablak másik meghatározó alkotó eleme az ablak kerete, valamint a rögzítéshez használt ablaktok. Ezek üreges kialakítású műanyag elemekből épülnek fel. A bennük található légkamrák belsejében levegő található, mely nagymértékben javítja a műanyag elemek hőszigetelését. Az a megállapítás, miszerint minél több légkamra található az ablakban, annál jobb a hőszigetelése, csak részben igaz. A légkamrák számának növelése csak nagyobb vastagságú profilok esetében jár jobb szigetelőképességgel.

A műanyag ablakok felhasználási területe

A műanyag ablak előnye, hogy bármilyen típusú és célú épület esetében felhasználható. A régebbi vagy új építésű családi házak mellett társasházak, panelházi lakások, hivatalok mellett számos további helyen is felhasználhatóak. A hagyományos épületek mellett kiváló megoldást jelenthetnek a passzívházak számára is, melyek háromrétegű üveggel kerülnek felszerelésre. Ezeknél az ablakoknál vastagabb, 100 milliméteres beépítési mélységű ablakok kerülnek beépítésre.

A műanyag ablak a hagyományos méretek és formák mellett íves vagy formás ablakok létrehozását is lehetővé teszi, így az ablakcsere során megegyező paraméterű ablakok kerülnek majd beépítésre.

A műanyag ablakok felülete és gondozása

A műanyag ablakok alacsony árának egyik legfőbb oka, hogy sem a gyártás során, sem pedig később nem szükséges őket festeni, valamint felületkezeléssel ellátni. Anyagukra és felületükre nincs hatással a rájuk hulló eső, hó, valamint az erős napfény sem. Azok számára, akik korábban már festettek újra fa ablakokat, tudják hogy mivel jár a feladat. A műanyag ablak előnye, hogy ezt a lépést elhagyhatjuk, így mindössze az ablak tisztántartásával kell majd foglalkozni. Ennek elvégzésére a legtöbb tisztítószer alkalmas, mivel nem tesznek kárt az ablak anyagában és felületén.