Műanyag ablak cseréje panellakásban

A műanyag ablak cseréje panellakásban csak minimálisan tér el a többi épülettípustól. A modern nyílászárók segítségével otthonunk kényelmesebbé tehető, a lakás fűtéséhez pedig kevesebb energiára lesz szükségünk. A régi ablakok cseréjére számos okból szükség lehet, a leggyakoribb ok, hogy a régi ablak elavult, nem rendelkezik jó szigetelő képességgel.

Szintén gyakori indok a cserére, ha vetemedett, rossz állapotú vagy pedig csúnya az ablak felülete. A műanyag ablakok nagyon hatékony hő és hangszigetelése, valamint egyszerű használata nagyon népszerűvé teszi a felhasználóik körében.

 

Műanyag ablak cseréje panellakásban, milyen előnyökkel járhat

A műanyag ablakok népszerűsége részben a fentebb említett okoknak, részben pedig a kedvező áruknak tudható be. A fa nyílászárókkal szemben a műanyag ablak gyártásához használt alapanyag előállítását nem előzi meg egy több éves időszak, ezáltal könnyebben előállítható. A gyártáshoz PVC-t használnak alapanyagként, melyet sok esetben újrahasznosítás által nyert anyagból nyernek, ezzel pedig a környezetünket is kímélhetjük.

A műanyag ablakok alapesetben fehér színűek, de fa hatású, illetve színes fóliával is elláthatóak a gyártás során. Az alapanyag gyártása során a hozzáadott adalékanyagoknak hatására a műanyag nyílászárók tartósan ellenállnak majd az erős napsütésnek, valamint a többi káros hatásnak. Ennek köszönhetően a műanyag ablakok anyagában nem tesz kárt az erős UV sugárzás, a felületük pedig nem sárgul majd be a nap hatására.

A műanyag ablakok alacsony árának másik jelentős oka, hogy a nyílászáró nem igényel festést vagy felületkezelést. Ezzel nem csak a gyártási rövidíthető le a többi fa nyílászáróhoz képest, hanem a leendő tulajdonosnak sem kell majd az időszakos újrafestéssel fáradnia.

A műanyag nyílászárók anyagára nincs hatással az időjárás többi hatása sem. A rájuk hulló csapadékok nem tesznek kárt a felületükben, valamint nem kell aggódnunk a vetemedésük miatt sem. A vetemedés esélyének minimálisra csökkentésével az ablak használata később sem jár majd nehézségekkel.

Műanyag ablak cseréje panellakásban, műanyag ablakok gyártása és felépítése

Az ablak gyártása szabványméretben, illetve egyedi méretben is történhet, így bármilyen épületben lehetséges a beépítésük. A műanyag ablakprofilok belseje üreges kialakítású, a bennük található üregek, légkamrák a szerkezet hatékony hőszigetelése miatt szükségesek.

A gyártás során a műanyag profilokból összeszerelésre kerül az ablak és az ablakkeret, valamint felszerelik a működtetéshez szükséges vasalatokat is. Az ablak nyíló, valamint a tok találkozásánál gumi tömítő csíkok kerülnek elhelyezésre, majd pedig a hőszigetelt üvegtáblák is elfoglalják a helyüket.

Műanyag ablak cseréje panellakásban helyszíni felméréssel és beépítéssel

A helyszíni felmérés során egy kolléga érkezik a helyszínre, aki rögzíti az ablakok és a falnyílás pontos méretét. A panellakások falnyílásai régi szabványméretben lettek kialakítva, paramétereik nem egyeznek meg a ma használt szabványméretekkel. Ebben az esetben az egyedi méretben történő gyártás jelent megoldást. A felvett méretekkel, valamint az ablak többi paramétereinek felhasználásával kerül legyártásra a műanyag ablak, mely a gyártás befejeztével egy mindkét félnek megfelelő időpontban kerül kiszállításra.

A műanyag ablak beépítése a kiszállítást követően azonnal megkezdhető. Ennek az első lépése a régi szerkezet kibontása a falnyílásból. Ehhez a régi ablakszárnyak leszerelésre kerülnek, majd pedig az ablakkeret fűrésszel kerül elvágásra. A keret darabjait óvatosan feszegetés mellett távolítjuk el a falnyílásból.

A panellakásoknál a bontásból keletkezett falsérülés többnyire minimális mértékű, mivel vékony vakolatréteg fedi a betonfalakat. A bontási törmelék eltávolítása után ékek segítségével elhelyezésre kerül az új műanyag ablak kerete. A végleges rögzítésre csak akkor kerül sor, mikor meggyőződtünk az ablakkeret pontos elhelyezkedéséről. Ezt követően csavarokkal is rögzítjük a keretet a falnyíláshoz.

A rögzítést követően felhelyezzük az ablakszárnyakat, majd a keret és falnyílás közti hézagot PUR habbal töltjük fel. A PUR habbal feltöltött részt a felesleg levágását követően műanyag takaró elemekkel fedjük le, majd pedig megkezdődhet a bontási sérülések kijavítása.