Minőségi műanyag ablak

A nyílászárók cseréjével otthonunk kényelme és biztonsága jelentősen megnövelhető, a melegen tartásához szükséges energia pedig csökkenthető egy jól kiválasztott ablakkal. Amennyiben meglévő ablakunk régi, hagyományos üveggel szerelt példány, rengeteg energiát veszíthetünk velük a hideg évszakokban. Amennyiben az ablak állapota nem megfelelő, korhadt, hiányos, vagy vetemedett, akkor a nyílók mellett hézagokon folyamatosan cserélődik a helység levegője. Ilyen esetekben akár nagy mennyiségű hőenergia is távozhat otthonunkból. A régi nyílászárók cseréjénél kiváló választás lehet egy minőségű műanyag ablak, melyet kiváló ár-érték arány, valamint kiváló szigetelése tesz még vonzóbbá.

Minőségi műanyag ablak előnyei

A műanyag ablak egyik legismertebb tulajdonsága, hogy felépítésük és használatuk egyszerű, nem igényel sok törődést. Gyártásuk PVC-ből történik, így az alapanyag folyamatosan rendelkezésre áll, nincs szükség évekre, mint a fa nyílászárók esetében. A műanyag ablakok felületét nem kezdi ki az időjárás káros hatása, így az folyamatos erős napsütés, rendszeres elázás, valamint a pára sem károsítja a szerkezet. Gondozásuk és tisztántartásuk egyszerű, bármilyen háztartási tisztítószer segítségével elvégezhető. Mivel nincs szükség a felületük festésére, így gyártáskor, valamint a használatukkor sem szükséges a felületek védelmének kialakítása, megújítása.

A műanyag ablakok üreges kialakításúak, a profilok belsejében található légkamrák alacsony tömegű, valamint kiváló szigetelésű ablakok gyártását teszik lehetővé. További, nem elhanyagolható előnye a műanyag ablakoknak, hogy a felsorolt tulajdonságukon kívül alacsony áron érhetőek el, így kiváló ár-érték arányuk is vonzóvá teszi az emberek számára.

Minőségi műanyag ablak gyártása és hőszigetelése

Az ablak szigetelőképessége nagyon fontos tulajdonság a kiválasztás során. A megfelelő hőszigetelés nagymértékben csökkenti az ablakokon távozó hő mennyiségét, a hangszigetelés pedig a kintről érkező zavaró hangok nagy részét állítja meg. A minőségi műanyag ablak nagyon hatékony hőszigeteléssel rendelkezik, mely a felhasznált alapanyagoknak, valamint a kialakításuknak köszönhető.

A műanyag ablakok PVC-ből készült profilokból épülnek fel, mely alacsony tömegű, üreges kialakítást biztosít a szerkezet számára. Az ablak merevségét, teherbírását, valamint a megfelelő működést a felhasznált vasalat rendszer biztosítja a szerkezet számára. Az üreges kialakítású ablakprofilok belsejében meghatározott számú légkamra biztosítja a megfelelő hőszigetelést a bennük található levegő segítségével. A profilban található légkamrák száma az elem vastagságától függ, így minél vastagabb az elem, annál több légkamra van kialakítva a belsejükben. A passzívházaknál használt 100 milliméter vastagságú ablakok profiljaiban 7 légkamra található.

Az ablak legfontosabb alkotó eleme az üvegezés. A nagyméretű üvegtáblák alkotják a szerkezet túlnyomó részét, ezért fontos, hogy ezek is megfelelően szigeteljenek. Ennek érdekében a mai ablakokat már hőszigetelt üvegezéssel szerelik fel. A hőszigetelt üvegezés két vagy három üvegrétegből áll, melyek meghatározott távolságra vannak egymástól. Az üveglapok közötti teret kripton vagy argon gázzal töltik fel, melyek rossz hővezetésük segítségével csökkentik az üveglapokon távozó hő mennyiségét.

A lehető legjobb légzárás biztosítása érdekében az ablak nyílója és kerete közti apró hézagok tömítésére dupla tömítő csíkokat szerelnek fel. A gumi tömítések az ablak zárásakor összenyomódnak, így útját állják a levegő áramlásának.

Minőségi műanyag ablak típusai

A műanyag ablakok, hasonlóan a többi alapanyagból készült nyílászárókhoz, elkészíthetőek szabvány méretben, valamint egyedi méret szerint is. A szabványméretű gyártás során a napjainkban használatos szabványméretet veszik figyelembe, így a legtöbb új vagy fiatal épület esetében felhasználhatóak a csere során.

Az egyedi méretű gyártás segítségével bármilyen épület bármelyik falnyílása számára legyártható a tökéletes méretű műanyag ablak, egy ezek cseréje során sincsenek nehézségek. Az egyedi méretű gyártás mellett az ablak kialakításán is lehetőségünk van kisebb nagyobb mértékben változtatni, így saját igényeink szerint is kialakíthatóak.