Íves műanyag ablak beépítése

Az íves műanyag ablakok beépítése hagyományos, valamint ívekkel ellátott falnyílásokba is lehetséges. Ennek köszönhetően a klasszikus jegyekkel díszített házak számára is elérhetőek a műanyag ablakok által biztosított előnyös tulajdonságok. A régi stílusú épületek mellett a modern villák esetében is gyakran kerülnek beépítésre íves ablakok, így ezek cseréje is lehetséges műanyag nyílászárókra.

Íves műanyag ablak beépítése, és az azt megelőző lépések

Az íves ablakok viszonylag kis számban kerülnek felhasználásra, ezért a szabványméretű ablakok beépítése helyett egyedi gyártású ablakokat kell beépíteni. Az íves műanyag ablakok gyártását megelőzően egy szakember rögzíti az ablakok méreteit, valamint a falnyílás pontos formáit, ezáltal garantálható a nyílászáró probléma mentes beépítése.

A felvett méretek alapján megkezdődhet az íves ablak gyártása, melyet követően a nyílászáró kiszállításra kerülhet a beépítés helyszínére. A legyártott és leszállított nyílászáró új épület esetében azonnal, régebbi épület esetében a régi nyílászáró kibontását követően építhető be az új íves műanyag ablak.

Műanyag ablakok előnyei

A műanyag ablakok kedvező áruk ellenére nagyon hatékonyan zárnak és szigetelnek, ezért népszerűségük egyre nagyobb az emberek körében. A gyártásukhoz használt alapanyag PVC, amely tartós, kemény és rideg szerkezetek készítését teszi lehetővé. A gyártáshoz használt alapanyag sok esetben tartalmaz újrahasznosított PVC-t is, ezért a környezetet is óvjuk a használatukkal.

A műanyag ablakok felülete nem igényel festést és gondozást, ellenálló a legtöbb tisztítószerrel szemben, ezért a tisztán tartásuk sem jár nehézségekkel.

A műanyag ablakok profiljai meghatározott számú légkamrát tartalmaznak, melyek az ablak hatékony hőszigetelését segítik elő. A műanyag ablakok előállítása fehér színben történik, de fóliázással vagy speciális festéssel ellátva egyéb színek is elérhetőek.

Íves műanyag ablak beépítése és típusai

Az íves műanyag ablakok két fő csoportra oszthatóak:

  • Kétféle íves műanyag ablak beépítése lehetséges, ezek pedig a fix keretszerkezetű, illetve a teljesen nyíló ívvel ellátott nyílászárók. Az íves műanyag ablakok egyik előnye, hogy a vetemedésre kevésbé hajlamosak, így használatuk még az ívek esetén is sokáig problémáktól mentes lehet.
  • Az íves ablakok egyik hátránya, hogy nem szerelhetőek fel redőnyökkel. Ez főként a falnyílás formája miatt van, valamint a felszerelt redőny eltakarná az ablak íves részét is.

Fix keretszerkezetű íves műanyag ablak beépítése

A fix keretszerkezetű íves műanyag ablak beépítése során egy ívekkel ellátott fix üvegfelület kerül beszerelésre, mely az ablak felső részén található. Az ablak alsó részén foglalnak helyet a hagyományosan nyíló, vagy akár buktatható szárnyak.

Ez a fajta íves ablak hagyományos falnyílásokba is beépíthető, a fent található íves üveg melletti rész műanyag elemekből készül. A lent található nyitásra alkalmas szárnyak stabilitása változatlan marad a hagyományos kialakításnak köszönhetően, ám a fenti fix üveg tisztítása csak kívülről történhet.

  • Teljesen nyíló íves műanyag ablak beépítése

Ennél a típusnál az ablakok üvegezett felülete teljesen nyitható, melyek tartalmazzák az íveket is. A hagyományos formájú szárnyakkal ellentétben a merevséget biztosító vasalat itt nem fut körbe a szárnyakon, mely idővel az ablakszárnyak torzulását okozhatja.