Bontás nélküli ablakcsere

Otthonunk ablakai és egyéb nyílászárói a sok éven át tartó intenzív használatnak, valamint az időjárás hatásainak köszönhetően elhasználódnak, állapotuk pedig jelentősen megromlik. Az elhasználódás mellett sok esetben az elavult ablakok modernizálása készteti az embereket az ablakok cseréjére. A régi, elavult ablakok mai szemmel nézve már egyáltalán nem szigetelnek és zárnak megfelelően, ezt még tovább ronthatja az ablak rossz állapota is. A bontás nélküli ablakcsere abban az esetében nyújt megoldást számunkra, ha szeretnénk elkerülni az ablakcserével járó bontást, valamint a nagy mennyiségű törmeléket és koszt.

Az ablakcsere okai – Milyen esetben érdemes a bontás nélküli ablakcserét választanunk

A bontás nélküli műanyag ablakcsere számos esetben nyújthat megoldást számunkra. A legnagyobb előnye, hogy az elvégzésével egy frissen felújított helységben megoldható az ablakok cseréje, anélkül, hogy sérülne a falnyílás környékén található falrész. A hagyományosnak tekinthető, bontással járó ablakcseréhez képest a sokkal rövidebb idő alatt elvégezhető, emellett sokkal kevesebb kosszal és felfordulással jár.

Az ablakok bontás nélküli cseréje során a régi ablakkeret belsejéhez kerül rögzítésre az új, modern igényeknek megfelelő, hőszigetelt műanyag ablak. Mivel bontás hiányában a falak sem sérülnek meg, így javításuk sem szükséges a beépítést követően, ezért nemcsak hamarabb, hanem jóval olcsóbban kivitelezhető az ablak cseréje.

Ha az ablak állapota nem megfelelő, korhadt vagy esetleg hiányos, akkor a szerkezet nem lesz képes elviselni az új ablak beépítését, valamint a folyamatos használatot. Ilyen esetben a tokráépítéses ablakcsere semmiképp sem ajánlott.

A bontás nélküli ablakcsere folyamata

A bontás nélküli ablakcsere elvégzéséhez első lépésben egy helyszíni felmérés szükséges. A helyszínre érkező kolléga megvizsgálja a régi ablakokat, méreteket vesz, valamint hasznos tanácsokkal lát el minket. Első lépésként ellenőrzi, hogy az régi ablaktok megfelelő állapotban van-e a bontás nélküli ablakcsere elvégzéséhez. Ha a tok állapota nem megfelelő a tokráépítéshez, akkor az ablak cseréje csak a hagyományos, bontással járó módszerrel végezhető el.

A régi ablak állapotának felmérése után rögzíti az új ablak gyártásához szükséges méreteket, valamint az ablakkal kapcsolatos igényeinket, mint például a színről, felszereltségről, nyitásirányról. Az adatok rögzítését követően megkezdődhet az ablak egyedi méretű gyártása. A gyártást követően a következő lépés a nyílászáró helyszínre szállítása, ezt követően megkezdődhet az előkészítés, valamint az ablak beépítése.

Mivel a régi ablak nem bontódik ki a falnyílásból, csupán a szárnyak, osztások, valamint az egyéb kiegészítők kerülnek leszerelésre. Az ablakot helyükön tartó pántok eltávolítása után az új műanyag ablaktok a meglévő ablakkeret belsejébe kerül, a végleges rögzítéséig pedig műanyag és fa ékek tartják a helyén. Az ablakkeret pontos elhelyezkedését alapos mérésekkel és ellenőrzéssel biztosítjuk, amennyiben az elhelyezés tökéletes, csavarokkal is rögzítésre kerülnek.

A rögzített ablakkeretre felhelyezésre kerülnek az ablak nyílói, valamint a kilincsek. A két ablaktok találkozásánál egy néhány centiméteres hézag keletkezik a beépítés során, ez a hézag Pur habbal kerül feltöltésre. A teljes száradást követően a hézag, valamint a régi ablak megmaradt elemei műanyag takaró elemekkel kerülnek lefedésre.

Az ablak külső oldalán vízzáró szilikonnal biztosítjuk, hogy a régi és az új ablakkeret találkozásánál ne ázhasson be az ablak, majd pedig felszerelésre kerül az ablakpárkány is.