Műanyag ablakpárkány

A műanyag ablakpárkány az ablak külső oldalán található, a nyílászáró elengedhetetlen részét képező kiegészítő eszköz. Gyakran keverik össze a belül található könyöklőkkel, habár megjelenésükben hasonlóak, ám kialakításuk és szerepük teljesen eltérő egymástól. A külső ablakpárkányok többféle anyagból is elkészíthetőek, ám a kedvező ár és az egyszerű használat miatt a műanyag ablakpárkány gyakran fordul elő.

A műanyag ablakpárkány szerepe és feladata

Az ablak külső oldalán található, falnyíláshoz rögzített műanyag ablakpárkányok legfontosabb feladata, hogy megvédjék az falnyílás vízszintes részeit, valamint az ablakot a beázástól. Emellett pedig előnyös megjelenést biztosít az ablak külső oldalán, mely egy könnyen tisztán tartható, akár virágokkal dekorálható felületet is alkot.

Az időjárástól való védelem egyik megoldása a műanyag ablakpárkány

A műanyag ablakpárkányok nélkül az ablak előtt található vízszintes falrész minden alkalommal eláznak, ami pedig megrongálhatná az épület falazatát. A rendszeres elázás a fal belső oldalán csúnya felület mellett penészedést is kiválthat, amely nem csak előnytelen, hanem egészségtelen is.

A műanyag ablakpárkányok felszerelése során néhány fokos dőlés szükséges, mely segítségével a párkány elvezeti az ablak irányából a ráhulló csapadékot. A sarkok védelme érdekében az ablakpárkányok a pontos méretezés mellet műanyag végzárókat is kapnak. A párkány felszerelésével nemcsak a falnyílást védjük, de az ablak beszerelése során használt Pur habbal töltött hézagok is védelmet kapnak az időjárás hatásaival szemben.

Előnyös megjelenés műanyag ablakpárkány felszerelésével

A műanyag ablakpárkány kiváló kiegészítője az ablaknak, főként műanyag nyílászárók esetében kerülnek kiválasztásra. A régi ablak kibontásával járó kisebb nagyobb falsérüléseket eltakarja. A műanyag ablakokhoz hasonlóan fehér színben készülnek, ám fóliázás segítségével egyéb színben vagy mintában is elérhetőek.

Műanyag ablakpárkány gyártása és alapanyaga

A műanyag ablakpárkányok kis tömegű, tartós és nem utolsósorban kedvező áru kiegészítői az ablakoknak. Gyártásuk PVC felhasználásával történik, az alapanyag előnyös tulajdonságainak köszönhetően a műanyag párkány tartós és ellenálló. Felületük tisztán tartása könnyen elvégezhető, az erős UV sugárzás pedig nem tesz kárt bennük.

Műanyag ablakpárkány felszerelése

A műanyag ablakpárkányok felszerelése az ablakcsere egyik befejező lépése. A párkány felszerelése viszonylag egyszerű művelet, de némi időt és odafigyelést igényel a tökéletes eredmény eléréséhez. A párkány rögzítését a falnyílás felületének előkészítése előzi meg. Az ablak cseréből származó bontási törmelék és por eltakarítását követően a falnyílás készen áll a műanyag ablakpárkány rögzítésére.

A párkány megfelelő méretre vágását követően felhelyezésre kerülnek az oldalán található végzárók is. A végzárók használatával még hatékonyabb a beázás elleni védelem, valamint tökéletes illeszkedést tesz lehetővé a párkány számára.

A párkány pontos felszerelésének egyik elengedhetetlen eszköznek számít a vízmérték, amellyel ellenőrizhető a tökéletes elhelyezkedés. A kívül elhelyezett párkány minden esetben egy legalább 1 cm-es lejtéssel kell, hogy rendelkezzen, hogy elvezesse a csapadékot. Máskülönben összegyűlne a párkány felületén az esővíz. Kiemelten fontos hogy a ragasztó kötése alatt a párkány tökéletesen legyen rögzítve. Ennek elérése érdekében a száradási idő alatt súlyok kerülnek a párkányra.