Egyedi méretű műanyag ablak

Az egyedi méretű műanyag ablak előnye, hogy bármilyen méretű falnyílásba beépíthető. Az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően lehetőségünk van régi vagy új építésű, szabványtól eltérő méretű falnyílások számára elkészíteni a megfelelő méretű ablakokat. Gyakran kerülnek kiválasztásra az ablakcserék során, főként a régebbi panellakásoknál, melyek még falnyílásai még egy régebbi szabvány szerint készültek. Az egyedi gyártás másik előnye, hogy bizonyos szintig testre szabhatjuk a leendő ablakokat, így akár ívekkel ellátott, illetve eltérő formájú nyílászárók gyártása is lehetséges.

Egyedi méretű műanyag ablak gyártása

A műanyag ablak gyártása PVC felhasználásából történik, ebből az anyagból készítik az ablak profiljait, illetve egyéb darabjait is. A műanyag számos előnyt biztosít számunkra, a gyártás során, rideg szerkezetet kapunk, mely ellenáll majd a felületükre hulló csapadékokkal, az erős napsugárzással szemben, valamint a többi időjárási elem sincs rájuk hatással. Az alapanyaghoz hozzáadott adalékoknak köszönhetően a műanyag ablak elsárgulása is megelőzhető, így hosszú időn keresztül megőrzik majd az eredeti színüket.

A műanyag ablakok gyártása alapesetben fehér színben történik, de lehetőségünk van ettől eltérő színben is elkészíttetni az egyedi méretű műanyag ablakokat. Ebben az esetben az általunk kiválasztott színű vagy mintájú fóliát a gyártás során rögzítik a profilelemek felületeire, így tökéletes tapadás érhető el. A műanyag ablak felülete többféle színű, vagy akár fa hatású fóliával vonható be, így bármilyen színű épület ellátható a hozzá illő, illetve a nekünk tetsző színű ablakokkal.

A műanyag ablakok profiljai belül üregesek, a bennük található légkamrák számát a profil vastagsága határozza meg. Az üreges kialakítás jelentősen javítja a szerkezet hőszigetelését, emellett alacsony tömeget is biztosít az ablakok számára. A mai ablakok szinte minden esetben kétrétegű, vagy pedig igény esetén háromrétegű hőszigetelt üveggel kerülnek felszerelésre.

Az üvegrétegek távtartók segítségével kerülnek rögzítésre egymástól 16 milliméterre, a köztük található légrésbe pedig védőgázt töltenek. Az üvegezést víz és párazáró ragasztóval rögzítik, így előzik meg, hogy az üvegrétegek közé bejusson pára. Az elkészült üvegezést az rögzítik az ablak nyílóihoz, majd pedig üvegező lecekkel, valamint szilikonnal zárják le.

Mi szükséges az egyedi méretű műanyag ablak gyártásához?

A legfontosabb dolog az egyedi méretű ablakoknál a pontos méretek felvétele. Ennek érdekében egy helyszíni felmérés szükséges, melyet kollégánk a helyszínen végez majd el. A méretek rögzítése mellett tájékoztatja a megrendelőt az ablakcsere menetéről, valamint megválaszolja a felmerülő kérdéseket is.

A felvett méretek alapján legyártott ablak a gyártást követően egy előre megbeszélt időpontban kerül majd kiszállításra, ezt követően azonnal meg is kezdődhet a beépítés.

Egyedi méretű műanyag ablak beépítése

A hagyományos, bontással történő csere során a régi szerkezet teljesen kibontásra kerül a falnyílásból, az új ablak pedig annak helyére épül be. A művelet során az ablakot körülvevő falrész bizonyos mértékben sérülhet, így általában újrafestésre is szükség van a falak kijavítását követően. A régi ablakkeret kibontását követően a törmelék eltakarításra kerül, az új ablak kerete pedig elhelyezésre kerül a falnyílásban.

A csavarokkal történő rögzítést megelőzően egy alapos ellenőrzés történik, mely biztosítja a keret pontos elhelyezését. A csavarokkal rögzített keretre felszerelésre kerülhet az ablak nyílója, a falnyílásnál található hézagok pedig a Pur habbal kerülnek kifújásra. A száradást követően a hézag műanyag takaróelemekkel kerül fedésbe, ezt követően pedig megkezdődhet a sérült falazat helyreállítása.

Műanyag ablak cseréje bontás nélkül

A műanyag ablak cseréje bontás nélkül is lehetséges, amennyiben a régi ablak megfelelő állapotú. A hagyományos ablakcsere során a falnyílásból kibontásra kerül a teljes szerkezet, mely folyamat során a falak kisebb nagyobb mértékben sérülhetnek. A cserét követően a sérült részek javítása, valamint újrafestése további idővel és költségekkel jár. A bontás nélküli ablakcsere segítségével elkerülhető a nagy mennyiségű por és törmelék, valamint az ablak cseréje is sokkal gyorsabban történik majd.

Műanyag ablak cseréje bontás nélkül, miért érdemes ezt választani?

A műanyag ablak hagyományos beépítése során a régi nyílászáró kibontására van szükség. Az ebből származó falsérülések javítása, valamint a keletkezett kosz további kellemetlenséggel jár. A bontás nélküli ablakcsere során a meglévő ablakkeret nem kerül kibontásra, ezáltal a falak sem sérülnek. Ennek köszönhetően a jelentésen megrövidül az ablakcsere teljes folyamata, otthonunkban pedig hamarabb állhat vissza a rend. A műanyag ablak cseréje bontás nélkül nem igényel további kőműves, burkoló vagy festő munkát, mivel az új ablakkeret a régi tok belsejében kerül elhelyezésre.

A bontás nélküli ablakcsere szinte az összes épülettípusnál elvégezhető, melyekbe esetenként a műemlékvédelem alatt álló épületek is beletartoznak. A tokráépítésnek is nevezett módszer legfontosabb feltétele, hogy a régi ablakkeret állapota kielégítő legyen. A korhadt, törött vagy hiányos ablakkeretek nem alkalmasak a művelet elvégzésére.

A műanyag ablak gyártása

A műanyag ablak profilok belsejében a profilvastagságnak megfelelő számú légkamra található, mely nagymértékben javítja a nyílászáró hőszigetelő képességét. A műanyag nyílászárók gyártása PVC-ből történik, amely ellenálló az időjárási hatásokkal, valamint a rendszeres használattal szemben.

A műanyag ablakok felülete nem igényel festést vagy védelmet, ezért rengeteg kellemetlenségtől óvhat meg bennünket. A műanyag ablak kiváló ár-érték arányának, valamint modern külsejének köszönhetően egyre nagyobb számban fordul elő a háztartásokban.

 

Műanyag ablak cseréje bontás nélkül, a folyamat lépései

A helyszíni felmérés alkalmával megtörténik a méretek pontos felvétele, valamint kollégánk megvizsgálásra, hogy a módszer alkalmazható-e az adott ablak esetében. Fontos előre tudni, hogy el fogja e viselni a régi ablakkeret az új rögzítését. A méretek rögzítését követően megkezdődhet a műanyag ablak megfelelő méretben történő gyártása. Az ablak gyártását követően a kész ablak kiszállításakor munkatársaink is a helyszínre érkeznek, majd pedig elkezdődhet a beépítés.

Elsőként a régi ablak nyílói valamint a tartó zsanérok vagy pántok kerülnek eltávolításra. A kettő vagy több szárnnyal ellátott ablakoknál az osztók is leszerelésre kerülnek. Ezt követően ideiglenesen elfoglalja a helyét az új műanyag ablak kerete, egy alapos ellenőrzésre van szükség.

Miután meggyőződtünk róla, hogy a keret függőlegesen és vízszintesen is tökéletesen van elhelyezve, akkor véglegesen rögzítjük csavarok segítségével. A két ablakkeret között keletkezett hézag Pur habbal kerül kitöltésre. Ennek száradása után a felesleg levágásra kerül.

A külső oldalon a két ablaktok találkozását vízzáró szilikonnal szigeteljük el, megelőzve egy esetleges beázást. A belső oldalon a Pur habbal feltöltött hézagok méretre vágott műanyag lapokkal kerülnek elfedésre. A beépítés utolsó lépéseként régi ablaktok belülről látható is szintén méretre vágott műanyag takarólapokkal, vagy pedig gipszkartonnal borítjuk be.

Műanyag ablakok többféle színben

A műanyag ablakok többféle színben is legyárthatóak, így nem kell ragaszkodnunk a megszokottnak számító hófehér színhez. A régi ablakok a hagyományos fehér, vagy pedig színes fóliával ellátott műanyag ablakokra cserélésével javíthatunk otthonunk hőszigetelésén. A műanyag ablakokat egyszerű használat, jó hő és hangszigetelés, illetve barátságos ár jellemzi, így egyre nagyobb népszerűégnek örvendenek a felhasználók körében.

Műanyag ablakok többféle színben, miért érdemes a műanyag ablak választása

A régebbi, általáben több évtizede beépített ablakok már nem felelnek meg a korunk elvárásainak. A megfelelő hőszigetelés és záró képesség hiányában akár nagyobb mennyiségű energiát elveszíthetünk használatukkal a téli időszakban. A régi ablakok állapota mostanra minden bizonnyal jelentősen leromlott, így egyáltalán nem képesek ellátni hatékonyan a feladataikat. A sok éves használat, valamint az időjárás káros hatása által az ablakok mára elvetemedtek, csúnyák, rendszeres használatuk pedig gyakran nehézséget okoz számunkra.

A műanyag nyílászárok számos előnyös tulajdonságának, valamint kedvező áruknak köszönhetően egyre nagyobb számban kerülnek felhasználásra. A gyártás PVC-ből gyártott műanyag profilokat használnak, melyek egy alacsony tömegű tartós szerkezet előállítását teszik lehetővé.

A műanyag ablakok felülete nem korrodálódik, felületük pedig nem igényel gondozást, sem pedig újrafestést. A rájuk hulló csapadék sem a felületükben, sem pedig anyagukban nem tesz kárt. A felületkezelés elhagyásával az ablak előállítási ára szintén alacsonyabb, valamint a gyártásuk is kevesebb időt vesz igénybe.

A műanyag ablak felülete könnyedén tisztítható, a legtöbb tisztítószerrel szemben pedig ellenálló, így a művelet közben nem teszünk majd kárt az ablak felületén. A PVC gyártása során az anyaghoz adott adalékok a felület elsárgulását előzik meg, melyet az erős napsütés okozna az ablakok felületét. Ennek köszönhetően a nyílászáró hosszú időn keresztül megőrzi majd a színét és a felületének állapotát. Ez a hatás a hagyományosnak számító fehér, valamint színes műanyag ablak felületére egyaránt igaz.

A műanyag ablakok különböző íves vagy megszokottól eltérő formában is legyártható, ha ilyen  típusú ablakokra lenne szükségünk a csere során. A hagyományos formájú ablakok esetében gyártásuk szabványméretben, valamint egyedi méretben egyaránt lehetséges.

 

Műanyag ablakok többféle színben, az ablak hőszigetelése és hangszigetelése

Az ablakok gyártása fehér színben történik, de színes műanyag ablak készítése egyaránt lehetséges. Ezek előállításához a fehér műanyag profilok külsejét fóliával vonják be a gyártás során. A műanyag elemeket a tökéletes tapadás érdekében még a teljes megszilárdulás előtt burkolják be az általunk kiválasztott színű vagy mintájú fóliával.

A műanyag profilok üreges kialakításának köszönhetően nemcsak hatékony szigetelést érnek el, hanem alacsonyabb tömegű szerkezetet is kapunk. A műanyag ablakok üvegezéséhez során két vagy három rétegű hőszigetelt üvegezést alkalmaznak. A hőszigetelt üvegezés használatával megelőzhető, hogy az üveg felületén nagy mennyiségű hő távozzon az épületből. A még hatékonyabb zárás és szigetelés érdekében az ablak nyílóit és a keret belső oldalát dupla gumitömítésekkel szerelik fel.

Kik számára előnyös a színes műanyag ablak

A színes műanyag ablak elsősorban azok számára ajánlott, akik szeretik a műanyag nyílászárókra jellemző egyszerűséget és barátságos árat, ám szeretnék elkerülni a fehér szín használatát. A gyártás során felhasznált alapanyagok felelősek az ablak fehér színéért, ám a felületek fóliázásával kiválaszthatjuk az ablak színét, vagy akár fa hatást is biztosíthatunk számukra.

Egy színes műanyag ablak előállítási költsége némileg magasabb a hagyományos, fehér színűekkel szemben, ám ezért az árért cserébe feldobhatjuk otthonunk belső tereit, valamint az épület külsejét is.

Műanyag ablak mobil szúnyoghálóval

A műanyag ablak mobil szúnyoghálóval kombinálva számos problémánkra megoldást jelenthet az ablak cserét követően. A műanyag ablak kiváló alternatívát kínálnak az otthonunkban található régebbi vagy elavult fa ablakaink cseréjére. Ezek az ablakok gyakran már nem felelnek meg a mai elvárásainknak. Szigetelésük nem elég hatékony így nem csak energiát vesztünk, hanem a külső zajokat sem tartják távol eléggé. A rosszul záró, vetemedett ablakok hézagjain keresztül folyamatosan árad ki a meleg levegő, mely a téli időszakban jelentős többletköltséget okozhat számunkra.

Műanyag ablak mobil szúnyoghálóval, miért érdemes ezt választani

A műanyag ablakok a többi alapanyagú nyílászárónál akár jelentősen alacsonyabb áron elérhetőek, de ennek ellenére kiváló hang és hőszigetelést biztosítanak számunkra. Karbantartásuk és tisztításuk könnyedén elvégezhető, a gyártás során hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően napsütés hatására kialakuló elsárgulás ellen. A műanyag ablakok gyártása szabványméretben, illetve egyedi méretben is történhet, ennek köszönhetően bármilyen típusú épületnél felhasználhatóak.

Az ablakhoz kiegészítőként felszerelt mobil szúnyogháló számos előnnyel jár. A modern szúnyoghálók sokkal kevésbé akadályozzák az ablakon való kitekintést. Ezek a szúnyoghálók a kialakításuknak köszönhetően könnyedén használaton kívül helyezhetők. Ehhez, illetve az újra használatba vételhez elegendő néhány egyszerű mozdulat megtétele.

Műanyag nyílászárók hőszigetelése

A kiváló szigetelő képesség az ablakprofilok belsejében kialakított légkamráknak köszönhető, ezt egészíti ki az ablak és a keret közt felszerelt dupla gumitömítés. A profilok belsejében található légkamrák számát a profil vastagsága határozza meg. A 70 milliméter vastagságú profilok 5 vagy 6 légkamrával vannak ellátva, míg a 80 milliméteres vastagságú ablakprofilokban pedig 7 illetve 9 légkamra található.

Mivel az ablakok felületének legnagyobb és legfontosabb részét üveg borítja, így a hatékony szigetelés kialakításához hőszigetelt üveg beépítése szükséges. A hőszigetelt üvegezés két vagy három rétegű, amely 4 mm vastagságú üveglapokból épül fel. A megadott számú üveglapok távtartókkal vannak rögzítve. Az üvegrétegek közt található üreg rossz hővezetésű argon illetve kripton védőgázzal van töltve.

A kívül található üveglap réteg lágyfém bevonattal rendelkezik, mely a káros napsugárzás egy részének távoltartásáért felelős. Ennek segítségével csökkenthető a helység túlmelegedése, melyet a tartós és erős napsütés vált ki.

Műanyag ablakok méretei

A beépítésre kerülő ablakok méreteit az esetek többségében a falnyílás belső mérete határozza meg. Ez a falnyílás lehet előre kialakított, melyekben a régi ablak helyére kerül a modern ablak beépítésre.

  • Szabványméretű ablakok

A műanyag ablakok a ma használt szabványméretekben, valamint egyedi méretben is legyárthatóak. A szabvány méretű ablakok elsősorban új építésű épületeknél kerülnek beépítésre, ahol a falnyílások megfelelő mérettel vannak kialakítva. A szabványméretű ablakok előnye, hogy gyakran készletről is megrendelhetőek, ilyenkor nem szükséges várni a gyártásukra, ezáltal hetekkel megrövidíthető az ablak cseréjének ideje.

  • Egyedi méretű ablakok

Az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően bármilyen jellegű épületbe lehetséges általunk kiválasztott típusú ablak beépítése. Az egyedi méretű gyártás lehetővé teszi régebbi családi házak, panellakások illetve társasházak modern ablakkal való felszerelését is. Az egyedi gyártású műanyag ablakok esetében sokféle változtatást is elvégezhetünk a nyílászárón, így még jobban a saját igényünkre szabhatjuk őket.

A műanyag ablak felülete

A műanyag ablakok fehér színben készülnek, de színes és fahatású fóliával is elláthatóak a gyártás során. Ezt a fóliát a gyártás során, a még meg nem szilárdult elemeken alkalmazzák. A fa nyílászárókkal ellentétben a műanyag ablak felülete nem igényel majd újrafestést, valamint a műanyag elemek ellenállnak az időjárás káros hatásaival szemben. A felület tisztán tartásához elegendő némi mosószeres víz, valamint egy puha törlőkendő.

A mobil szúnyogháló előnyei

A műanyag ablakok a hagyományos, fix szúnyogháló helyett mobil hálóval is elláthatóak. A mobil szúnyogháló egy függőleges lefutással rendelkező rolós megoldású szúnyoghálót jelent, működésük a redőnyökéhez hasonló.  Ha valamilyen oknál fogva szeretnénk használaton kívül helyezni, lehetőségünk van elrejteni, elősegítve a szabad kitekintést, kihajolást az ablakokon.

Használata könnyen elvégezhetők, nem igényel semmilyen erőfeszítést. A mobil szúnyogháló két oldalán egy sín található, kiegészítve egy alul található fix akasztóval, ami helyén tartja használat közben. A használaton kívül helyezett szúnyogháló egy felül található tárolóban foglal helyet. A használatban lévő szúnyoghálót egy rúgós szerkezet tartja feszesen, így a szél nem tesz kárt bennük.

Műanyag ablak cseréje panellakásban

A műanyag ablak cseréje panellakásban csak minimálisan tér el a többi épülettípustól. A modern nyílászárók segítségével otthonunk kényelmesebbé tehető, a lakás fűtéséhez pedig kevesebb energiára lesz szükségünk. A régi ablakok cseréjére számos okból szükség lehet, a leggyakoribb ok, hogy a régi ablak elavult, nem rendelkezik jó szigetelő képességgel.

Szintén gyakori indok a cserére, ha vetemedett, rossz állapotú vagy pedig csúnya az ablak felülete. A műanyag ablakok nagyon hatékony hő és hangszigetelése, valamint egyszerű használata nagyon népszerűvé teszi a felhasználóik körében.

 

Műanyag ablak cseréje panellakásban, milyen előnyökkel járhat

A műanyag ablakok népszerűsége részben a fentebb említett okoknak, részben pedig a kedvező áruknak tudható be. A fa nyílászárókkal szemben a műanyag ablak gyártásához használt alapanyag előállítását nem előzi meg egy több éves időszak, ezáltal könnyebben előállítható. A gyártáshoz PVC-t használnak alapanyagként, melyet sok esetben újrahasznosítás által nyert anyagból nyernek, ezzel pedig a környezetünket is kímélhetjük.

A műanyag ablakok alapesetben fehér színűek, de fa hatású, illetve színes fóliával is elláthatóak a gyártás során. Az alapanyag gyártása során a hozzáadott adalékanyagoknak hatására a műanyag nyílászárók tartósan ellenállnak majd az erős napsütésnek, valamint a többi káros hatásnak. Ennek köszönhetően a műanyag ablakok anyagában nem tesz kárt az erős UV sugárzás, a felületük pedig nem sárgul majd be a nap hatására.

A műanyag ablakok alacsony árának másik jelentős oka, hogy a nyílászáró nem igényel festést vagy felületkezelést. Ezzel nem csak a gyártási rövidíthető le a többi fa nyílászáróhoz képest, hanem a leendő tulajdonosnak sem kell majd az időszakos újrafestéssel fáradnia.

A műanyag nyílászárók anyagára nincs hatással az időjárás többi hatása sem. A rájuk hulló csapadékok nem tesznek kárt a felületükben, valamint nem kell aggódnunk a vetemedésük miatt sem. A vetemedés esélyének minimálisra csökkentésével az ablak használata később sem jár majd nehézségekkel.

Műanyag ablak cseréje panellakásban, műanyag ablakok gyártása és felépítése

Az ablak gyártása szabványméretben, illetve egyedi méretben is történhet, így bármilyen épületben lehetséges a beépítésük. A műanyag ablakprofilok belseje üreges kialakítású, a bennük található üregek, légkamrák a szerkezet hatékony hőszigetelése miatt szükségesek.

A gyártás során a műanyag profilokból összeszerelésre kerül az ablak és az ablakkeret, valamint felszerelik a működtetéshez szükséges vasalatokat is. Az ablak nyíló, valamint a tok találkozásánál gumi tömítő csíkok kerülnek elhelyezésre, majd pedig a hőszigetelt üvegtáblák is elfoglalják a helyüket.

Műanyag ablak cseréje panellakásban helyszíni felméréssel és beépítéssel

A helyszíni felmérés során egy kolléga érkezik a helyszínre, aki rögzíti az ablakok és a falnyílás pontos méretét. A panellakások falnyílásai régi szabványméretben lettek kialakítva, paramétereik nem egyeznek meg a ma használt szabványméretekkel. Ebben az esetben az egyedi méretben történő gyártás jelent megoldást. A felvett méretekkel, valamint az ablak többi paramétereinek felhasználásával kerül legyártásra a műanyag ablak, mely a gyártás befejeztével egy mindkét félnek megfelelő időpontban kerül kiszállításra.

A műanyag ablak beépítése a kiszállítást követően azonnal megkezdhető. Ennek az első lépése a régi szerkezet kibontása a falnyílásból. Ehhez a régi ablakszárnyak leszerelésre kerülnek, majd pedig az ablakkeret fűrésszel kerül elvágásra. A keret darabjait óvatosan feszegetés mellett távolítjuk el a falnyílásból.

A panellakásoknál a bontásból keletkezett falsérülés többnyire minimális mértékű, mivel vékony vakolatréteg fedi a betonfalakat. A bontási törmelék eltávolítása után ékek segítségével elhelyezésre kerül az új műanyag ablak kerete. A végleges rögzítésre csak akkor kerül sor, mikor meggyőződtünk az ablakkeret pontos elhelyezkedéséről. Ezt követően csavarokkal is rögzítjük a keretet a falnyíláshoz.

A rögzítést követően felhelyezzük az ablakszárnyakat, majd a keret és falnyílás közti hézagot PUR habbal töltjük fel. A PUR habbal feltöltött részt a felesleg levágását követően műanyag takaró elemekkel fedjük le, majd pedig megkezdődhet a bontási sérülések kijavítása.

Műanyag ablakpárkány

A műanyag ablakpárkány az ablak külső oldalán található, a nyílászáró elengedhetetlen részét képező kiegészítő eszköz. Gyakran keverik össze a belül található könyöklőkkel, habár megjelenésükben hasonlóak, ám kialakításuk és szerepük teljesen eltérő egymástól. A külső ablakpárkányok többféle anyagból is elkészíthetőek, ám a kedvező ár és az egyszerű használat miatt a műanyag ablakpárkány gyakran fordul elő.

A műanyag ablakpárkány szerepe és feladata

Az ablak külső oldalán található, falnyíláshoz rögzített műanyag ablakpárkányok legfontosabb feladata, hogy megvédjék az falnyílás vízszintes részeit, valamint az ablakot a beázástól. Emellett pedig előnyös megjelenést biztosít az ablak külső oldalán, mely egy könnyen tisztán tartható, akár virágokkal dekorálható felületet is alkot.

Az időjárástól való védelem egyik megoldása a műanyag ablakpárkány

A műanyag ablakpárkányok nélkül az ablak előtt található vízszintes falrész minden alkalommal eláznak, ami pedig megrongálhatná az épület falazatát. A rendszeres elázás a fal belső oldalán csúnya felület mellett penészedést is kiválthat, amely nem csak előnytelen, hanem egészségtelen is.

A műanyag ablakpárkányok felszerelése során néhány fokos dőlés szükséges, mely segítségével a párkány elvezeti az ablak irányából a ráhulló csapadékot. A sarkok védelme érdekében az ablakpárkányok a pontos méretezés mellet műanyag végzárókat is kapnak. A párkány felszerelésével nemcsak a falnyílást védjük, de az ablak beszerelése során használt Pur habbal töltött hézagok is védelmet kapnak az időjárás hatásaival szemben.

Előnyös megjelenés műanyag ablakpárkány felszerelésével

A műanyag ablakpárkány kiváló kiegészítője az ablaknak, főként műanyag nyílászárók esetében kerülnek kiválasztásra. A régi ablak kibontásával járó kisebb nagyobb falsérüléseket eltakarja. A műanyag ablakokhoz hasonlóan fehér színben készülnek, ám fóliázás segítségével egyéb színben vagy mintában is elérhetőek.

Műanyag ablakpárkány gyártása és alapanyaga

A műanyag ablakpárkányok kis tömegű, tartós és nem utolsósorban kedvező áru kiegészítői az ablakoknak. Gyártásuk PVC felhasználásával történik, az alapanyag előnyös tulajdonságainak köszönhetően a műanyag párkány tartós és ellenálló. Felületük tisztán tartása könnyen elvégezhető, az erős UV sugárzás pedig nem tesz kárt bennük.

Műanyag ablakpárkány felszerelése

A műanyag ablakpárkányok felszerelése az ablakcsere egyik befejező lépése. A párkány felszerelése viszonylag egyszerű művelet, de némi időt és odafigyelést igényel a tökéletes eredmény eléréséhez. A párkány rögzítését a falnyílás felületének előkészítése előzi meg. Az ablak cseréből származó bontási törmelék és por eltakarítását követően a falnyílás készen áll a műanyag ablakpárkány rögzítésére.

A párkány megfelelő méretre vágását követően felhelyezésre kerülnek az oldalán található végzárók is. A végzárók használatával még hatékonyabb a beázás elleni védelem, valamint tökéletes illeszkedést tesz lehetővé a párkány számára.

A párkány pontos felszerelésének egyik elengedhetetlen eszköznek számít a vízmérték, amellyel ellenőrizhető a tökéletes elhelyezkedés. A kívül elhelyezett párkány minden esetben egy legalább 1 cm-es lejtéssel kell, hogy rendelkezzen, hogy elvezesse a csapadékot. Máskülönben összegyűlne a párkány felületén az esővíz. Kiemelten fontos hogy a ragasztó kötése alatt a párkány tökéletesen legyen rögzítve. Ennek elérése érdekében a száradási idő alatt súlyok kerülnek a párkányra.

7 kamrás műanyag ablak

A 7 kamrás műanyag ablak kiváló választás a passzívházak számára. A bennük található 7 légkamra megfelelő hőszigetelést biztosít a szerkezet és a helység számára. A 7 kamrával ellátott műanyag profil elemek 100 milliméteres vastagságúak, így a passzívházak mellett sok esetében egyéb épülettípus esetén is alkalmazhatóak. Ezek a műanyag ablakok háromrétegű hőszigetelt üveget tartalmaznak, mely még tovább javítja az ablakok hő és hangszigetelését.

7 kamrás műanyag ablak előnye

A passzívházak legfőbb ismertető jele, hogy nagyon alacsony energiát igényelnek, melyekben az épület szerkezete mellett fontos szerepet játszanak a beépített nyílászárók is. A passzívház ablakok 100 milliméteres beépítési mélységüknek, valamint a bennük található 7 légkamrának köszönhetően nagyon hatékony szigetelést biztosítanak a helység számára.

A hagyományos ablakokkal szemben 3 megszakítás nélkül körbefutó gumitömítés található az ablak szárnya körül, valamint az ablakkeret belsejében. Ezek feladata a legapróbb hézagok kitöltése, ezzel állva útját a levegő szabad áramlásának. A 3 tömítő gumi a megszakítás nélküli kivitelének köszönhetően még tovább csökkentheti az épület energiaigényét a fűtési időszakban.

7 kamrás műanyag ablak gyártása és kialakítása

A műanyag ablakok gyártásához PVC-t használnak, mely alacsony tömegű, kemény és tartós szerkezet készítését teszi lehetővé. A fából készült ablakokkal szemben a műanyag ablakok nem érzékenyek az időjárás hatásaira, mivel alapanyagukra nincs hatással a rájuk hulló csapadék, valamint a levegőben található pára.

Mivel a gyártásukhoz szükséges alapanyag előállítása nem igényel éveket, így a fa nyílászárókhoz képest jóval alacsonyabb áron előállíthatóak. Gyártásuk során gyakran újrahasznosított PVC-t is használnak, mely pedig a környezetünk számára előnyös. A műanyag ablakok fehér színben készülnek, felületüket nem kell festeni, karbantartani. Mivel nem igényelnek festést, így a gyártásuk olcsóbb és gyorsabb, valamint a tulajdonosnak sem kell majd újrafesteni őket idővel.

7 kamrás műanyag ablak alapanyaga

Az alapanyaghoz speciális adalékokat kevernek, melyek hatására a műanyag ablak anyaga ellenálló lesz a napsütés káros hatásaival szemben. Ezzel megelőzhető az anyag károsodása, valamint a felület besárgulása. A műanyag ablak felülete ellenálló a legtöbb tisztítószerrel szemben, így tisztántartásuk könnyen és biztonságosan elvégezhető.

A műanyag profilok üreges kialakításúak, melyek a bennük található levegőt hasznosítják a hőszigetelő érték javítására. A légkamrák számának növelésével javítható ez az érték, de csak abban az esetben, ha a profil vastagságát is megnöveljük.

Az ablakszárnyak, a keret és a vasalatok összeszerelését követően az keretre és a szárnyakra felszerelésre kerül a három megszakításoktól mentes gumi tömítő csík, valamint beszerelésre kerülnek az üvegtáblák is.

A 7 kamrás műanyag ablakba háromrétegű hőszigetelt üvegezés

A 100 milliméteres beépítési mélység nagyobb teherbírást biztosít a szerkezet számára, így azok elviselik a 3 rétegű üvegezés magasabb tömegét is. A háromrétegű üvegezés gyártásához két rétegnyi 4 milliméter vastagságú Low-E bevonattal ellátott üveget használnak, középre pedig egy újabb üvegtábla kerül. A három üvegréteg között található két 16 milliméteres légrés argon vagy kripton gázzal kerül feltöltésre, melyek rossz hővezetéssel rendelkeznek.

Panel műanyag ablakcsere

Panel műanyag ablakcsere, avagy a panellakások elavult ablakainak a cseréje. Az ablakcsere elvégzésével lehetőségünk van lecserélni az elavult, régi ablakokat melyek helyét új nyílászárók veszik át. A régi ablakok az intenzív használatnak, az eltelt időnek, vagy pedig a rossz minőségnek köszönhetően nagyon rossz állapotban lehetnek. A rossz állapot mellett a vetemedés szintén problémát okoz, melynek során a keletkezett hézagokon keresztül áramlik be a hideg levegő a lakásba. Az elavult ablakok kibontását követően a falnyílásba egy műanyag ablak kerül beépítésre mely számos előnyt nyújt a felhasználóinak.

Panel műanyag ablakcsere, miért érdemes műanyag ablakot választani

A műanyag ablakok a felülete gyárilag fehér, amennyiben eltérő színben szeretnénk, fóliázásra és festésre is van lehetőség. Az ablak a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően hosszú időn keresztül megőrzi állapotát, valamint színét még erős UV sugárzás esetén is. Felületük nem igényel festést, ezért nem csak olcsóbbak társaiknál, hanem gondozásuk is jóval egyszerűbb. A műanyag ablakok alapanyag a legtöbb vegyszerrel szemben ellenálló, így tisztításuk során nem teszünk kárt bennük.

A műanyag ablakok használata és gondozása gyerekjáték. A barátságos áruk mellett kiváló hőszigetelést biztosítanak a helység számára a kialakításuknak köszönhetően. A műanyag ablakok gyártása PVC-ből történik, mely megfelelő szilárdságot nyújt a szerkezet számára. A műanyag profilok üreges kialakításukkal alacsony tömeget, valamint hatékony hőszigetelést biztosítanak az ablak számára.

A műanyag ablakok gyártása során gyakran használnak újrahasznosított anyagot is, ezzel tehát környezetünket is kíméljük.

Panel műanyag ablakcsere, az ablakok gyártása

A műanyag ablakok a mai szabvány méretekben történő gyártás mellett az egyedi gyártás lehetőségét is biztosítják számunkra. Ennek köszönhetően egyedi, vagy régi szabványnak megfelelő ablakok gyártása is lehetséges.

Az ablak gyártása során összeállításra kerülnek az ablak nyílóinak és keretének az elemei. Az ablakszárnyakat ellátják a használathoz szükséges vasalatokkal. Ezt követően beszerelésre kerülnek a szükséges tömítések valamint az üvegezés is. A műanyag ablak hatékony hőszigetelését az üreges kialakítás mellett elsősorban a hőszigetelt üvegezésnek köszönheti.

A hőszigetelt üvegezés több üvegrétegből áll, a köztük kialakított légrések pedig védőgázzal kerülnek feltöltésre. A hagyományos épületek általában két rétegű üvegezéssel, a passzívházak pedig háromrétegű üvegezéssel készülnek. A többrétegű üvegezés nem csak jobb hőszigetelést eredményez, de a kintről érkező zajokat is segít távolt tartani.

Panel műanyag ablakcsere, az ablakcsere lépései

A panellakásokban történő ablakcsere több lépésből áll, melyek bejezéseként az új műanyag ablak felváltja a régi nyílászárónkat.

Helyszíni felmérés és megrendelés

A helyszín felmérés elvégzéséhez egy szakember érkezik a helyszínre. A pontos méretek rögzítése mellett számos tanáccsal láthat el minket. A megfelelő nyílászáró kiválasztása során akár lehetőségünk van más kivitelű ablak beszerelésére is. Egyszárnyas ablakok esetében akár ellenkező irányú nyitású ablak is beszerelésre kerülhet.

A felvett méretek és igényeink alapján történik majd az ablak legyártása, mely általában néhány hetet vesz igénybe.

A műanyag ablak gyártása, helyszínre szállítása és beépítése

A műanyag ablak gyártása során összeszerelésre kerülnek az ablak műanyag elemei, rögzítik a hőszigetelt üvegtáblákat, valamint a tökéletes záródást biztosító tömítéséket is. Amennyiben fóliázott vagy festett felületű műanyag ablakot választunk, az elemeket még az összeszerelés előtt kezelik.

A legyártott nyílászáró készen áll a szállításra, valamint a beépítésre, így egy megfelelő időpontban megkezdődhet az ablakcsere.

A hagyományos ablakcsere bontással jár, melynek során a régi szerkezet teljes mértékben kibontásra kerül a falnyílásból. Bizonyos esetek közt lehetőségünk van bontás nélküli ablakcserére is. A bontás nélküli csere nemcsak gyorsabb, hanem jóval kisebb felfordulással is jár.

Műanyag ablak méretek és kialakítások

A műanyag ablak méretek az egyedi, illetve a szabvány méretben történő gyártást is lehetővé teszik. Ennek köszönhetően a műanyag ablakok a legtöbb épülettípus valamennyi falnyílásának megfelelő méretben elkészíthetőek. A műanyag ablakok az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A használatuk és gondozásuk egyszerű, felületük nem igényel festést, valamint ellenálló a legtöbb tisztítószerrel szemben.

Műanyag ablak méretek pontos rögzítése

A műanyag ablak méretek a helyszíni felmérésen kerülnek rögzítésre. A helyszínre érkező szakember felveszi az ablak pontos méreteit, rögzíti a szárnyak nyílás irányát, valamint az ablak színét és kivitelét. Ezekkel a paraméterekkel kerül legyártása, szabvány méretű falnyílások esetén pedig kiválasztásra a megfelelő méretű műanyag ablak. Így elkerülhető, hogy a bontást követően az új ablak beépítése problémával járjon.

Szabvány méretű műanyag ablak

A szabványméretű műanyag ablak méretek a modern szabványoknak megfelelő méretűek, így főként új építésű vagy modern épületek esetén használhatóak. Amennyiben a régi épületek falnyílásainak mérete megegyezik, természetesen ott is felhasználhatóak.

A régebbi szabványméretű falnyílással ellátott panellakások, társasházak esetében a szabványok változása miatt többnyire egyedi méretű ablak szükséges.

Egyedi méretű műanyag ablak

Az egyedi műanyag ablak méretek az előre kialakított, valamint meglévő falnyílás méreteitől függenek. A méretek pontos rögzítése a fentebb említett helyszíni felmérésen kerülnek rögzítésre. Az egyedi méretű gyártás segítségével nem kizárólag az ablak méretein változtathatunk. Az ablakot akár egyéni színnel vagy külsővel, többféle nyitásmóddal vagy üvegtípussal is elláthatjuk. Az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően a saját igényeinkre szabhatóak az új műanyag ablakok.

Műanyag ablak méretek – Műanyag ablakok különböző fajtái

Az ablakcsere során, legyen szó egyedi vagy szabványméretű nyílászárókról, többféle nyitásmóddal és kialakítással rendelkező ablakok közül választhatunk.

Fix műanyag ablak

A fix műanyag ablakok nyitása nem lehetséges, így a szellőztetés helyett kizárólag természetes megvilágításra, valamint dekorációra alkalmasak. Kiválasztáskor mindenképp vegyük figyelembe, hogy az üveg külső oldala csak kintről tartható tisztán. Emiatt főként földszinti, vagy alagsori helységekben ajánlott a használatuk.

Nyíló műanyag ablak

A hagyományosan nyíló műanyag ablakok kialakításuk szerint balra vagy jobbra nyithatóak. Egy és kétszárnyú kivitelben is léteznek, így szinte bárhol használhatóak. Az ablak szárnyai egymásra ellentétesen irányban nyílnak, használatuk pedig saját kilincsükkel történik.

Bukó-nyíló műanyag ablak

A bukó nyíló ablak a hagyományosnak tekintett, nyíló ablakkal szemben buktatható szárnyakkal van ellátva. A bukó funkciónak köszönhetően könnyedén szellőztethetünk, nem kell az ablakszárny útjából elpakolnunk. Egy és kétszárnyas kivitelben is léteznek, egymástól függetlenül használhatóak a két ablakszárny. A bukó funkció igény esetén akár mindkét szárnyon is elérhető.

Váltó szárnyas bukó nyíló műanyag ablak

A váltószárnyas műanyag ablakok két szárnyú kivitelűek. A tokosztós műanyag ablakokkal szemben itt a szárnyak közt nem található osztás. Ha mindkét szárnyat kinyitjuk, egy egybefüggő felületet kapunk, ahol nem zavarja a kilátást az osztás. Ennél a típusnál egy elsődleges szárny található, mely kilinccsel nyitható. A másik szárny az első kinyitását követően válik nyithatóvá.

Tokosztós bukó nyíló műanyag ablak

A tokosztós bukó nyíló kivitelű ablakok a legnagyobb számban előforduló kétszárnyas nyílászárók. A rajtuk található két ablakszárny ellentétes irányba nyílik, közöttük pedig osztás található. Az ablak szárnyai külön kilinccsel rendelkeznek, így egymástól függetlenül nyitható mind a két szárny.

Műanyag ablak üvegezése

A műanyag ablak üvegezése jóval hatékonyabb hőszigetelést biztosít, mint a régi ablakoknál használt hagyományos üveg. A hőszigetelt üvegezéssel ellátott ablakok használatával az épület fűtéséhez szükséges energia mennyisége jelentősen lecsökkenthető. Ennek köszönhetően nem csak kevesebb költséggel jár otthonunk melegen tartása, hanem jobb hőszigetelés és hangszigetelés érhető el.

Műanyag ablak üvegezése, a hőszigetelt üveg előnyei

Az ablakok felületének túlnyomó részét üveg felület alkotja. A hagyományos üveg könnyedén áthűl, felületén keresztül pedig nagy mennyiségű energia távozhat az épületből. A hőszigetelt üveg több üvegrétegének köszönhetően üveglapok közül csak az egyik van kitéve kinti hőmérsékletnek.

Az üvegrétegek egymástól 16 milliméterre vannak elhelyezve, rögzítésük távtartók használatával történik. Az üvegtáblák közti légrés rossz hővezető értékű védőgázzal van feltöltve, ehhez argon vagy kripton gázokat használnak. Az üveglapok között található védőgáz benn tartása, illetve a pára kint tartása érdekében lég és páramentes tömítéssel és rögzítéssel látják el a szerkezetet.

A passzívházaknál használt műanyag ablak üvegezése három rétegnyi üvegből áll össze, melyek még hatékonyabb szigetelést biztosítanak az épület számára. A három üvegréteg közt található mindkét légrés védőgázzal van töltve. A háromrétegű hőszigetelt üveg a megnövelt tömeg miatt nagyobb profilvastagságot igényel a megfelelő stabilitás érdekében. Ehhez általában 100 milliméter vastagságú profilokat használnak.

A hőszigetelt üvegezés a hagyományossal ellentétben sokkal hatékonyabb hangszigetelést tesz lehetővé. A régi ablakok esetén használt egyrétegű üveg rezgése a többrétegű üvegezésnél nem alakul ki, ezért sokkal jobb hangszigetelést tesz lehetővé.

Műanyag ablak üvegezése és a profilok kialakítása

Habár az ablakok felületének túlnyomó része üvegből áll, a nyílászáró többi része is jelentősen hozzájárul a szerkezet megfelelő hőszigeteléséhez.

A műanyag ablak anyaga

A műanyag ablakok profiljai üreges kialakításúak, a légkamrák a bennük található levegő rossz hővezetését hasznosítják a megfelelő hőszigetelés eléréséhez. A profilokban található légkamrák ideális száma a profilok vastagságától függ.

Gumitömítések

A műanyag ablakok esetében a megfelelő záródást és tömítést a nyílászáró és a keret találkozási pontjainál elhelyezett gumitömítések biztosítják. Ezek a gumitömítések körbefutnak a nyílászáró elemein, az ablak zárásakor pedig összenyomódásukkal gátolják meg a levegő szabad átjárását.

A hagyományos, modern műanyag ablakok két tömítéssel vannak ellátva. A passzív házaknál jellemző ablakok gyártása során három gumitömítést helyeznek el a megfelelő hatás érdekében.